Bra fiske i Norra Norrland

Norra Norrland har mycket att bjuda på för den som vill njuta av fiske i naturskön miljö. Här går det att fiska året runt och med många olika fiskemetoder. Värt att tänka på är att vissa sjöar och vattendrag kräver en del ansträngning för att nå eftersom de ligger långt ifrån närmsta bilväg. I Norra Norrland hittar vi både Sveriges högsta punkt – toppen av fjället Kebnekaise – och Sveriges allra djupaste insjö, Hornavan, som är 232 meter djup.

Betydande delar av Norra Norrland är nationalparker eller på annat vis skyddade naturområden, så det kan finns särskilda regler som är striktare än den vanliga allemansrätten när man vistas där. Norra Norrland är dock ett mycket stort område, så trots att här ligger enorma nationalparker finns det också gott om plats för den som vill fiska i områden är reglerna är mindre strikta.

Vilhelmina övre Allmänningsskog

Ett exempel på ett bra fiskeområde i Norra Norrland är Övre Vojmådalen. Här hittar vi bland annat Vilhelmina övre Allmänningsskog som har ett stort antal sjöar och tjärnar med bra bestånd av röding och öring. Fiskekort krävs för att få fiska här.

Vilhelmina övre Allmänningsskog omfattar totalt ungefär 52 000 hektar, och här finns bra leder och kojor. Regelbundna utsättningar av fisk görs för att främja sportfisket.

För sjöarna Krutsjön och Bollvattnet rekommenderar vi spinnfiske och långedragsrodd under sommaren, och pimpelfiske under vintern. Detta gäller även för Östra Marssjön och Svartsjön. För övriga sjöar inom området brukar spinnfiske och flugfiske fungera bäst.

Exempel på återförsäljare av fiskekort för Vilhelmina övre Allmänningsskog

Allmänningskontoret i Stalon (telefon 0940-500 63) Grönlunds Jakt & Fiske, Vilhelmina
Stalons Besin & Diverse Vilhelmina Turistbyrå
Kanons Kiosk, Marsliden Dikanäs Sport
Grönfjälls Fritidsby Saxnäs Lanthandel
Anita Jonsson, Grytsjö 53, Grytsjö Fiskecentrum i Saxnäs

Fiske i Västerbottensfjällen

I Västerbottensfjällen finns ungefär 20 000 sjöar och tjärnar, och till detta tillkommer hundratals strömmande vatten. På hög höjd i Västerbottensfjällen är det huvudsakligen röding och öring som fiskas, medan vatten längre ned även brukar ha harr, sik och lake.

Vissa vatten i Västerbottensfjällen är statligt ägda medan andra är privata. Privata vatten hittar vi framförallt i anslutning till de fjälldalar där det finns bebyggelse. Privata vatten ingår ofta i fiskevårdsområden som säljer fiskekort. Vad gäller statliga vatten i Västerbottensfjällen så är det ungefär hälften av dem som upplåts för sportfiske. Av dessa vatten är det bara vissa man får fiska i från båt, däremot är fiske från flytring tillåten i samtliga.

Det är Länsstyrelsen som förvaltar statens vatten och de säljer fiskekort för olika områden i Västerbottensfjällen. Enklast är att köpa det Allmänna Kortet och sedan aktivera det för just det område man vill fiska i. Totalt finns det över 2 500 sjöar och tjänar, samt cirka 30 mil av rinnande vatten, som går att aktivera för det Allmänna Kortet. För år 2015 kostade Allmänna Kortet 440 kronor för ett årskort, 220 kr för sju dygn, 125 kr för tre dygn i följd och 70 kr för ett dygn. Allmänna Kortet kan köpas online (natureit.se) och på turistbyråer, sportbutiker och turistanläggningar i Västerbotten. En fullständig lista över försäljningsställen hittar du på Länsstyrelsens sajt.

Fiske i Norrbottensfjällen

I Norrbottensfjällen hittar du allt från högalpina fjällrödingsjöar som är täckta med is i mer än 50 veckor per år till låglänta tjärnar i dalarna där man kan fiska gädda och abborre. Här finns förutom tusentals sjöar och tjärnar även hundratals mil av vattendrag.

Vissa vatten är privatägda medan andra ägs av staten. Statens vatten sköts av Länsstyrelsen. Statens vatten ovanför odlingsgränsen är fördelade över fyra olika fiskekort:

  • Fiskekort för området Kiruna
  • Fiskekort för området Gällivare
  • Fiskekort för området Jokkmokk
  • Fiskekort för området Arjeplog

För år 2015 kostade ett fiskekort 440 kronor för ett årskort, 220 kr för sju dygn, 125 kr för tre dygn i följd och 70 kr för ett dygn. Fiskekorten kan köpas online (natureit.se) och på turistbyråer, sportbutiker och turistanläggningar i Norrbotten. En fullständig lista över försäljningsställen hittar du på Länsstyrelsens sajt.

Vad är Norra Norrland?

Exakt var gränsen mellan Norra Norrland och Södra Norrland går beror på vem du frågar. En indelning som är praktisk att hålla sig till är uppdelningen mellan det område som hör till Övre Norrlands hovrätt och det område som hör till Nedre Norrlands hovrätt. Denna indelning följer de aktuella länsgränserna snarare än de gamla landskapsgränserna, vilket innebär att det är enklare för oss sportfiskare att veta vilken Länsstyrelse man ska vända sig till för information om sportfiske.

Domkretsen för Hovrätten i Övre Norrland omfattar Norrbottens län och Västerbottens län.

  • Norrbottens län är Sveriges nordligaste län, och till ytan utgör det nästan en fjärdedel av Sveriges totala areal. Norrbottens län består inte bara av landskapet Norrbotten utan också av den norra delen av landskapet Lappland. Exempel på tätorter i Norrbottens län är Luleå, Piteå, Boden, Kiruna och Haparanda.
  • Västerbottens län ligger söder om Norrbottens län, och är ungefär hälften så stort som Norrbottens län. Västerbottens län består av hela landskapet Västerbotten, samt nordöstra delen av landskapet Ångermanland, den södra delen av landskapet Lappland, samt en liten (i princip obefolkad) del av landskapet Jämtland. Exempel på tätorter i Västerbottens län är Umeå, Skellefteå, Lycksele, Nordmaling och Vilhelmina.