Bra fiske i Södra Norrland

Södra Norrland har massor att erbjuda, oavsett om man vill fiska i tyst och stilla fjällnatur eller mitt inne i en tätort. För den som vill ägna sig åt stadsfiske kan vi tipsa om Gävle i i östligaste Gästrikland. Gavleån rinner genom centrala Gävle och om man fiskar nedströms om Strömsdalens kraftverk, vid Boulongnerskogen, så är det gratis så länge man följer reglerna. Gratisfisket startar 50 meter nedströms om kraftverket och pågår till spetsen på ”Hucken”/Alderholmen. Här kan man till exempel fiska lax, öring och gös.

Trots att det är gratis måste man ha ID-kort och fiskekort med sig, med fiskekortet är bara för att visa upp att man har tagit del av de regler som gäller för fisket. Du läser reglerna på Gävle kommuns sajt (gavle.se) innan du skriver ut och registrerar fiskekortet. Fiskekort kan även ordnas hos Gävle kommuns kundtjänst, Berras Sportfiske, Najc Jakt & Fiske och Gävle Fiskeredskap.

Det finns fiskevärdar vid Gavleån som kan hjälpa dig om du undrar över något eller vill ha hjälp och tips rörande fisket. Alla fiskevärdar är kunniga fiskare som dessutom är utbildade fisketillsynsmän.

Åre – mer än bara skidåkning

Ett annat exempel på de många bra destinationer för sportfiske som ligger i Södra Norrland är Åredalen. Namnet Åre är kanske något som de flesta förknippar med skidbackar, men här finns också mycket goda möjligheter till sportfiske i sjöar och vattendrag – särskilt om man är ute efter öring och röding.

Vintertid går det att kombinera skidsemestern med isfiske i Åretrakten. Både Åresjön och Greningen är kända för bra pimpelfiske vintertid. Under vårvintern brukar man kunna dra upp harr och sik ur Helgesjön som ligger ungefär en mil öster om tätorten Åre.

Under sommaren är det framförallt flugfiske och spinnfiske som lockar. Duvedsälven, Tegeforsen och Brattlandsströmmarna (inklusive Gevsjöströmmen) är intressanta destinationer för den som gillar flugfiske. På Åresjön kan man fiska med långdrag sommartid och få upp rejäla baddingar.

Indalsälven flyter genom Åredalen, från Ånnsjön till Järpen, och bjuder på många fina fiskeställen. Indalsälven är för övrigt en av Sveriges vattenrikaste älvar och har en total längd på 430 km. Den har sitt ursprung i Jämtlandsfjällen och mynnar ut i Östersjön ungefär två mil nordost om Sundsvall. Eftersom den under sin väg söker sig ned i Storsjön kallas den även för Storsjöälven.

Exempel på fiskevårdsområden kring Åre för vilka man kan köpa fiskekort online är Åre fiske samff, Duveds fiskevårdsområde och Fröåtjärns fiskevårdsområde. Föråtjärns fiskevårdsområde har en exceptionell rödingstam.

Tips på fiskeplatser kring Örnsköldsvik för dig som har begränsad rörlighet

Vid Södra Norrlands Östersjökust ligger hamnstaden Örnsköldsvik, och i Örnsköldsvik kommun finns det en hel del fiskeplatser som anpassats så att även den som har begränsad rörlighet smidigt ska kunna njuta av en fiskestund. Detta innebär bland annat att både bryggor och toaletter är anpassade för rullstolar. Även för den som inte använder rullstol utan kanske bara har lätt begränsad rörligt kan de här fiskeplatserna vara guld värda eftersom man inte behöver ta sig genom oländig terräng för att nå dem. Har man till exempel en kajak att transportera är det ju trevligt att slippa bära den genom svårgenomtränglig skog och över kuperad mark för att nå fram till vattnet.

Här är några tips på sådana lättillgängliga fiskeplatser i Örnsköldsviks kommun:

Brattmyrlidtjärnarna, Flärke-Gideå
Gambodtjärn, Gundsjöfors
Gideälven, Husum (nedanför E4:a-bron)
Hamptjärn, Myckelgensjö
Höglandssjön, Gimåtbron
Inner Mjösjön, Hundsjö
Kornsjösjön, Kornsjösjöns fiskevårdsområde
Långstrandforsen, Hemling
Mosjön, Banafjäl
Nätraån, Bjästa hembygdsgård
Nätraån, Hällforsen
Saras brygga, Köpmanholmen
Storfisktjärn, Björna
Sör-Karlsvattnet, Hattsjö
Åfjärden, Åmynnet
Ängestjärn, Butsjöböle
Önskasjön-Dammviken, Trehörningsjö

Vad är Södra Norrland?

Exakt var gränsen mellan Norra Norrland och Södra Norrland går beror på vem du frågar. En indelning som är praktisk att hålla sig till är uppdelningen mellan det område som hör till Övre Norrlands hovrätt och det område som hör till Nedre Norrlands hovrätt. Denna indelning följer de aktuella länsgränserna snarare än de gamla landskapsgränserna, vilket innebär att det är enklare för oss sportfiskare att veta vilken Länsstyrelse man ska vända sig till för information om sportfiske.

Domkretsen för Hovrätten i Nedre Norrland omfattar Gävleborgs län, Jämtlands län och Västernorrlands län.

  • Jämtlands län ligger längs gränsen mot Norge och gränsar till Västerbottens län i norr och Dalarnas län i söder. I öster har det gräns mot både Västernorrlands län och Gävleborgs län. Exempel på tätorter i Jämtlands län är Östersund, Åre, Strömsund och Brunflo.
  • Västernorrlands län ligger längs ostkusten och gränsar till Västerbottens län i norr, Jämtlands län i väster och Gävleborgs län i söder. Exempel på tätorter i Västernorrlands län är Sundsvall, Örnsköldsvik, Härnösand och Kramfors.
  • Gävleborgs län ligger längs ostkusten och gränsar till Västernorrlands län i norr. Västerut ligger Jämtlands län, och Gävleborgs södra gräns är Norrlands sydligaste del – därefter startar Mellansverige. Exempel på tätorter i Gävleborgs län är Gävle, Sandviken, Hudiksvall och Ockelbo.