Bra fiske i Södra Sverige

När man pratar om Södra Sverige brukar man inte avse allt som ligger söder om landets geografiska mittpunkt i Västernorrlands län, utan endast de delar av landet som inte räknas till Norrland eller Mellansverige.

Södra Sverige har kust mot både Östersjön och Öresund, Kattegatt och Skagerrak vilket ger intressanta möjligheter till fiske i både bräckvatten och saltvatten. Det finns också sjöar och vattendrag i södra Sverige, fast jämfört med fjälltrakterna och Norrlands inland har södra Sverige slättbygder få sjöar. Det finns bara fem kommuner i hela Sverige som helt saknar sjöar och alla dessa fem ligger i Skåne.

Ett exempel på en bra fiskesjö som ligger riktigt långt söder ut i Sverige är Vaxsjön i Höörs kommun, mellan Frostavallen och Skånes Djurpark. Fiskekort för Vaxsjön köper man från Vaxsjöns fiskevårdsområde, och fiskekortet går att köpa online (fiskekort.se) och få levererat som SMS. I Vaxsjön fiskas framförallt gädda, abborre, gös, braxen, mört, sutare och sarv. De finns flera fiskebryggor kring sjön. Totalt täcker Vaxsjön ungefär 17 hektar. Sjön är aldrig djupare än 4,5 meter och medeldjupet är bara 1,9 meter.

Fiske kring Simrishamn

Simrishamn ligger där Tommarpsån rinner ut i Östersjön, och redan under vikingatiden fanns ett fiskeläger här. Stora sillfångster gjorde att samhället, som på den tiden hette Svimraros, växte till sig och redan på 1200-talet fick Simrishamn stadsprivilegier. Simrishamns historia är fast förankrad i fisket. Numera ses Simrishamn ofta som inofficiell huvudstad för den blomstrande turismen på Österlen och många av de personer som bor hela eller delar av året på Österlen beger sig till Simrishamn när de är sugna på att fiska.

För fiske i Tommarpsån löser man fiskekort hos Simrishamns Sportfiskeklubb. Det går att köpa online och få skickat som SMS till mobilen. Fiskekortet gäller inte för hela Tommarpsån utan man måste hålla sig inom de gränser som klubben anger.

Simrishamn är en populär utgångspunkt för trollingfiske i Östersjön och under sommaren går det turbåtar ut. Det är framförallt lax och havsöring man trollar efter i havet utanför Simrishamn, arter som finns här året runt och som brukar hålla till på djupkanterna. För den som har egen båt kan det vara av intresse att veta att Simrishamn har sju hamnar, vara tre stycken är naturhamnar. Det brukar inte vara svårt att ordna en plats i småbåtshamnen i Simrishamn om man kontaktar hamnkontoret.

Fiske i Blekinge skärgård

Blekinge skärgård innehåller både skyddade områden och öppna fjärdar. Det gäller att planera sin fisketur och veta vad man ger sig in på om man vill fiska från kajak eller annan liten båt. Hanö, som ligger öster om Listerlandet, är Sveriges blåsigaste plats utanför fjälltrakterna.

En del av Blekinge skärgård utgörs av Karlskrona skärgård, som är berömd för sitt fina gäddfiske. Det är inte för inte som Karlskronas skärgård har smeknamnet ”Gäddrike” bland sportfiskarna. Det går att fiska gädda både från båt och från öarnas klippor och vikar. Gädda fiskar hela året, men bäst brukar det går i april och maj på våren samt i september och oktober på hösten.

Vissa av öarna i Blekinge skärgård har vandrarhem eller ordnade campingplatser, så man behöver inte åka in till fastlandet för att övernatta. Vissa av öarna i skärgården har dessutom broförbindelse eller reguljär färjeförbindelse med fastlandet, så även om man tänker ägna sig åt kajakfiske behöver man inte paddla ut hela vägen från fastlandet om man inte vill. Exempel på öar med reguljär färjeförbindelse är Tärnö, Aspö, Hanö och Ytterön-Hästholmen. Exempel på öar med broförbindelse är Hasslö, Senoren och Tjurkö.