Bra fiske i Stockholmsområdet

I Mälaren och längs Stockholmsområdets skärgårdskust är fiske med handredskap tillåtet utan fiskekort. I övriga vatten krävs fiskekort. Sportfiskekortet som säljs av fiskevårdsförbundet Sportfiskarna låter dig fiska i över 40 olika vatten i Stockholmsområdet.

Fiska i Mälaren

I mälaren lever många olika sorters fisk, inklusive storfavoriter som abborre, gädda och gös. Vid Strömmen invid Norrmalm händer det att fiskare drar upp lax och öring.

Vid Preem-macken vid Norr Mälarstrand har Sportfiskarna lagt ned risvasar gjorda av gamla julgranar, vilket uppskattas storligen av bland annat abborrarna som gillar att stå där och gömma sig.

Om det är gäddfiske du är ute efter är vårt tips Årstaviken, samt de delar av Långholmen där träden hänger ned i vattnet.

Fiska i Stockholms skärgård

Stockholms skärgård är Sveriges största skärgård och sträcker sig längs större delen av Stockholms läns kust. Förutom fritidsbåtar och den båtburna kollektivtrafiken traffikeras Stockholms skärgård även av större passagerar- och lastfartyg, vilket man behöver ta hänsyn till om man vill utforska skärgården i kajak på ett säkert sätt.

I Stockholms skärgård lever bland annat abborre, gädda, havsöring och sik. Under en kajaktur i skärgården kan man även få se många skärgårdslevande fåglar och däggdjur, särskilt om man är ute i ytterskärgården där det lever havsörn, berguv, alfågel, tobisgrissla, tordmule och gråsäl.

Exempel på vatten som omfattas av Sportfiskekortet

Med Sportfiskekortet från fiskevårdsförbundet Sportfiskarna får du fiska i över 40 olika vatten i Stockholmsområdet, förutsatt att du följer de regler och begränsningar som gäller för varje vatten. Det är viktigt att ta reda på hur reglerna ser ut för just det vatten du vill fiska i.

Exempel på arter som återfinns i ett eller flera av Sportfiskekortets vatten är abborre, gädda, gös, braxen, karp, sarv, sik, sutare och regnbåge.

Här nedanför hittar du två exempel på fiskevatten som ingår i Sportfiskekortet.

Largen

Largen är en 143 ha stor sjö som ligger i kommunerna Österåker och Norrtälje. Hela sjön ingår i Sportfiskekortet. För att ta dig dit med kollektivtrafik, tag Roslagsbanan till Åkersberga och därifrån buss till Källbacken (Österåker).

Largen, som är en djup sjö med god vattenkvalité, har extremt klart vatten. I sjön finns ett fint gäddbestånd som med fördel kan fiskas med dragrodd eller genom att släpa naturtrogna wobblers efter kajaken.

För många år sedan planterades siklöja ut i sjön och den har lyckats etablera sig väl.

Yngern

Yngern är en stor och flikig klarvattensjö i Nykvarns kommun, med en yta på 1430 hektar. Omgivningen är mycket naturskön och det är populärt att kombinera kajakfisketuren med bär- eller svampplockning och övernattning i tält.

Yngern passar mycket bra för kajakfiske, och det är också vanligt att fiska från fritidsbåtar med motor i den här sjön. Exempel på fiskar som lever i sjön är Abborre, Gädda, Mört, Löja, Sik och Nors. Sjön har både grunda vikar och skarpa bergsbranter som går djupt ned. Braxen gillar de grunda vikarna, medan abborrfiske och gäddfiske vanligen sker längs branterna.

Trollingfiske och angelfiske är ej tillåtet.

VIKTIGT: Om du får upp en abborre som är 38 cm eller längre ska den släppas tillbaka i sjön. Detta för att inte sjöns population av storabborrar ska bli utfiskad. De stora abborrarna är viktiga för artens reproduktion i sjön.