Fiskenät

Det finns många olika fiskenät och fiskemetoder som använder sig av fiskenät, men bara vissa är vettiga att ägna sig åt från en kajak. Här nedanför hittar du tips på två av dem.

Kastnät

Ett kastnät är ett nät som fiskaren kastar ut för hand så att det sprider ut sig över vattnet och sjunker. Sedan drar fiskaren upp nätet igen tämligen omedelbart.

Kastnät är runda och har tyngder kring kanten. Ett rep sitter fast i nätet, och man släpper aldrig taget om detta rep när man kastar ut nätet. Det är framförallt när nätet dras upp igen av fiskaren som fisk fastnar i det. Kastnät används huvudsakligen för att fiska småfisk på vatten som inte är särskilt djupt.

De flesta kastnät som finns tillgängliga i handeln har en diameter på minst två meter. Det kan vara knepigt att hitta kastnät till salu vars diameter är mer än sju meter eftersom så stora nät kräver en väldigt bra teknik för att man ska kunna hantera dem. Stora kastnät är svåra att kasta ut korrekt och de kan också bli väldigt tunga att dra upp om de fylls med fisk.

En vanlig teknik för utkastet är att hålla nätet i ena handen samtidigt som man har nätet draperat över den andra armen så att vikterna är fria att dingla. Nätet kastas sedan ut över vattnet med hjälp av båda händerna, i en cirkulär rörelse (tänk släggkastning).

Det kan ta ett tag innan man övar upp balansen tillräckligt för att det ska kännas bekvämt att fiska med kastnät från en kajak.

En fördel med kastnät är att eftersom man drar upp nätet direkt kan man snabbt skilja ut sådan fisk som inte ska behållas och släppa ut den igen, så att den stressas så lite som möjligt.

Coracle-fiske

Det här är en typ av fiske som traditionellt utövats i Wales och delar av England och Skottland, från små lättviktiga båtar vid namn coracles. Det är en fiskemetod som kräver att två personer samarbetar. Man ger sig ut i varsin coracle, och håller i varsin ände av ett nät. Med den fria handen paddlar man sin coracle. När en fisk fångas i nätet lyfter tar de båda fiskarna upp nätet samtidigt och gradvis, tills de två små båtarna hamnar intill varandra och fisken kan tas ombord i någon av dem.

Liknande fiskemetoder där två personer nätfiskar ihop sittandes i små lättviktiga båtar – som inte är särskilt sjödugliga – hittar vi i många olika delar av världen. Metoden går utmärkt att tillämpa av två personer i varsin kajak, och här finns fördelen att kajaker tenderar att vara enormt mycket mer sjödugliga och lättmanövrerade än traditionella coracles.

Precis som kastnät innebär coracle-fiske att man inte låter fisk sitta kvar och lida i nätet, utan man kan omedelbart släppa tillbaka infångad fisk som inte ska tas upp och ätas.

Allmän information om fiskenät

Traditionellt har fisknät tillverkats av material som funnits tillgängliga lokalt, vilket i Sverige framförallt inneburit hampa eller lin. Senare började man även använda importerad bomull. Nu för tiden används istället huvudsakligen syntetmaterial, såsom nylon. Ett problem med detta är att det tar enormt lång tid för sådana nät att brytas ned, vilket innebär att nät som försvinner från sin ägare kan fortsätta fånga fisk och andra djur under mycket lång tid. Sådana nät brukar kallas för spöknät. När man fiskar med nät är det därför mycket viktigt att man vidtar mått och steg för att minska risken för att nätet ska försvinna iväg på egen hand. Spöknät är bland annat mycket farliga för djur som behöver komma upp till ytan regelbundet för att andas – om de fastnar i ett nät och inte orkar dra med sig hela nätet upp till ytan drunknar de.