Havsfiske

Man kan få upp rejäla bamsingar när man fiskar till havs. Till exempel drog svenske Joel Abrahamsson omvärldens ögon till sig när han under en kajakfisketur i norska Andörja år 2014 fiskade upp en 401 cm lång håkärring (grönlandshaj) som vägde 566kg.

Havsfiske från kajak kan bedrivas på många olika vis, beroende på vad man fiskar efter och i vilken del av världen man gör det. När man fiskar efter stora havsfiskar är det vanligt att använda spön som har kullagerrullar fästa i spöets öglor. Detta minskar friktionen och minskar i sin tur risken för att fiskelinan ska gå av. Man kastar inte utan släpper gradvis ut linan. Att ha ett räkneverk på rullen är praktiskt, så att man kan se hur mycket lina det är mellan betet/fångsten och kajaken.

Om man tänker slå sig på havsfiske från kajak är det bra att ha en havskajak, det vill säga en kajak som är konstruerad för öppet vatten och kan klara av en del sjögång. Havskajaker brukar också ha förhållandevis gott om plats för förvaring eftersom havsfiske ofta sker en bra bit från land och man därför är mer utlämnad till sig själv.

Om man ska paddla långa sträckor över öppet hav är det praktiskt att ha en kajak med bra kursstabilitet så att man inte behöver lägga ned energi på att hålla kursen. Hög kursstabilitet kan åstadkommas på flera olika vis, det kan till exempel röra sig om att kajaken ges en lång rak köllinje eller har en krökt bananformad köllinje som vid behov kan stabiliseras med en anpassningsbar bräda.

Det är också viktigt att havskajaken kan vaka sjön väl, det vill säga röra sig kontrollerat i vågor utan att dyka eller stampa. Det ska inte vara svårt att förutsäga hur kajaken kommer att reagera på en våg. Här handlar det inte bara om hur kajaken är utformad, utan hur vi packar vår kajak spelar också stor roll. Även om skrovet är mycket bra utformat, långskeppsbalansen är korrekt och volymen är fint fördelad längs vattenlinjen kan man förstöra kajakens goda vakningsförmåga genom att packa den fel. Man bör till exempel inte lägga tunga saker i stävarna som tynger ned dem.

Att vara långt från stranden kan innebära att en situation som man lätt skulle ha ordnat upp på egen hand inne i en tät skärgård förvandlas till en livshotande fara eftersom man är så lång från land. Säkerhetstänkande måste därför vara a och o vid havsfiske från kajak. Vad gäller själva kajaken så innebär det bland annat att det ska finnas vattentäta skott både framför och bakom sittbrunnen. Kajaken bör ha täta packutrymmen som ger flytkraft i en nödsituation. Kajaken ska gå lätt att tömma i vattnet. Dessutom är det viktigt att du i förväg ser till att du klarar av att eskimåsvänga just den här havskajaken. Träna inte bara under perfekta förhållanden, utan se till att eskimåsvänga i förhållanden som påminner om de som kommer att råda när du ger dig ut på havsfisketurer i kajaken. Att du kan hantera kajaken i augusti när det är 30 grader varmt i luften, 20 grader varmt i vattnet och vindstilla med spegelblank sjö hjälper inte så mycket om du ger dig ut att havsfiska från kajaken i maj när det är 15 grader varmt i luften, 10 grader varmt i vattnet och det börjar blåsa upp.