Spinnfiske

Vid spinnfiske används ett fjädrande spö, en spinnrulle, en fiskelina och ett fiskedrag. Fiskelinan (reven) är vanligen 50 – 200 meter lång och ligger rullad inne i spinnrullen. Det är från spinnrullen som denna typ av fiske har fått sitt namn. Spinnrullen har vanligen slirbroms.

Exempel på fiskedrag som används vid spinnfiske är wobbler, spinnare, skeddrag och jigg.

När man kastar ut vid spinnfiske drar man nytta av centrifugalkraften. Kortfattat går det ut på att man bringar spöet i rörelse på ett sådant vis att draget far iväg i önskad riktning och ut i vattnet när man släpper på bromsen.

För att få upp draget igen vevar man med handtaget på spinnrullen. När man fiskar med skeddrag kan man låta draget sjunka en bit innan man börjar veva, för övriga drag gäller vanligen att man börjar veva direkt och försöker ha draget tämligen nära vattenytan när man vevar tillbaka det. För wobbler beror valet av teknik på om det är en sjunkande wobbler eller en flyttande wobbler.

Jigg

Jigg är ett bete som har ett jigghuvud fäst vid öglan. Jigghuvudet fungerar som tyngd, och brukar ha en enkelkrok på ryggen. Ibland finns även en trekrok på magen, denna krok brukar dock gå att ta bort om man så önskar.

Att spinnfiska med jigg är populärt både i sötvatten och bräckvatten, däremot är det mer ovanligt vid havsfiske. Exempel på fiskar som ofta spinnfiskas med jigg i svenska vatten är abborre, gädda och gös. När jiggfiske sker i havet är det till exempel torsk, gråsej eller hälleflundra man är ute efter.

För att göra jiggen mer lockande för fiskar brukar man lyfta spöet och/eller veva in lina för att skapa rörelse. Om man befinner sig i en kajak som guppar på vågorna kan dock denna rörelse vara fullt tillräcklig.

Det finns jiggar som har en rasselkammare, vars ljud är tänkt att uppmärksamma fisk i ett större område under vattnet. En annan specialeffekt är impregnerad doft.

Jerkfiske

Jerkfiske sker vanligen med en wobbler utan haksked. En spunnen stum lina kombineras med ett kort och styvt spö, för att fiskaren ska få så bra känsla som möjligt för vad sker under vattnet. Tafsen är gjort av mycket stark tråd (till exempel pianotråd) eller så används en lekare för att minska risken för att bytet biter av linan. Exempel på fiskar som ofta fiskas med jerkfiske är gädda, havsöring, gös och abborre.