Trolling

Trolling är en fiskemetod där en eller flera fiskelinor (med drag eller agn) dras genom vattnet för att locka fisk att nappa. Trots att orden kan låta lika är trolling inte det samma som trålning. Vid trålning dras ett nät genom vattnet, inte enskilda fiskelinor.

Trolling kan till exempel ske efter en båt i rörelse, men det går också att göra från stillastående position genom att man kastar ut fiskelinan och sedan långsamt vevar in den, eller sveper linan från sida till sida i vattnet.

Trolling sker vanligen från en båt som rör sig långsamt i vattnet (max 9 knop), och att ägna sig åt trolling från en kajak går alldeles utmärkt. Trolling från kajak kan ske både när man paddlar kajaken och när man låter kajaken driva, samt när man själv vevar in fiskelinan eller rör den från sida till sida medan man befinner sig i en stillastående kajak. För att underlätta är det praktiskt att ha ett fäste på kajaken där man kan sätta fast fiskelina eller fiskespö så att man kan paddla obehindrat.

Hur pass snabbt fiskelinan rör sig i vattnet kan påverka vilka fiskar som nappar, och om man är ute efter någon viss fiskart kan man behöva anpassa hastigheten därefter. Andra saker som kan påverka optimal hastighet är väderförhållanden och årstid.

När man har flera linor i samtidigt kan detta skapa en illusion av ett fiskstim som kan vara mycket lockande för rovfisk. Tänk på att det kan finnas lokala begränsningar för hur många spön / linor du får använda samtidigt under trolling. Vänern och Vättern har till exempel regler som begränsar antalet till max tio per båt. För den som fiskar från kajak brukar det dock sällan vara aktuellt att försöka sig på fler spön än så eftersom en kajak är så pass liten.

Som nämns ovan kan trolling ske både med agn och med drag. När det gäller drag så är det framförallt wobblers och trollingskedar som är populära. En trollingsked är ett lättviktigt skeddrag som utformats för att passa just trolling. Det används bland annat vid fiske av lax och öring. Namnet skeddrag kommer från att man för i tiden använde en vanlig metallsked som drag.

Paravan

En paravan (även kallad pulka) kan användas för att man smidigt ska kunna ha flera linor i samtidigt vid trolling. Vanligen placeras en paravan på var sida om båten och spönas linor fästs i paravanens lina. När en fisk hugger lossar spöets lina från paravanens lina.

Dörjning

På den svenska västkusten kallas det för dörjning (att dörja) när man fiskar med fiskelina bakom en båt som rör sig. Termerna släpdörja och ränndörj förekommer också här. Vid dörjning använder man vanligen av lina med vinda, sänke, tafs och krok. Om paravan används behövs inget sänke. Ett exempel på en fisk som är populär att dörja är makrill, från midsommartid till mitten av oktober.

Slagdörj, bottendörj och känndörj är alla termer för dörjning som inte sker från en båt som rör sig i vattnet. Fiskaren håller i fiskelinan och när en fisk börjar äta av agnet gör fiskaren ett snabbt och kraftigt ryck för att kroken ska sätta sig fast i fisken.

Dragrodd

Den variant av trolling där man drar fiskelinan efter en båt som rors med åror kallas för dragrodd (att ro drag).