Typer av fiske

Mete

Detta är en av de äldsta formerna av fiske med handredskap, och givetvis går det alldeles utmärkt att meta från en kajak. Ett metspö av teleskoptyp är praktiskt om man inte vill behöva hantera ett långt metspö under paddlingen till och från metstället. Pimpelmete är ett annat bra alternativ i kajaken, eftersom pimpelspöt är kort och dessutom kan hållas med en hand när man fiskar. Pilkning från kajak är också populärt.

Flugfiske

Vi är nog många som associerar flugfiske med vadarstövlar och vadarbyxor, men i en kajak kan man skippa dessa plagg och sitta torr och säker i kajaken i sina vanliga kläder. En kajak är också perfekt för att ta sig mellan ett fiskeställe till ett annat när färden går över vatten som är för djupa för att man skulle ha kunnat vada. Värt att komma ihåg är dock att utkastet är en mycket viktig del av flugfisket, och är man vad vid att kasta från stående position kan man behöva öva ett tag innan man får till det från sittande position i en kajak. Ett flugfiskespö behöver inte vara flera meter långt, utan det finns flugfiskespön på marknaden som håller sig en bra bit under två meter i längd.

Trolling

Trolling är en fiskemetod där en eller flera fiskelinor dras genom vattnet, antingen från en båt eller från en stillastående position. Trolling från stillastående position kräver att man kontinuerligt vevar in fiskelinan för att skapa rörelse, ett moment man slipper om man ägnar sig åt trolling från en kajak som man antingen paddlar eller låter driva. Trolling fungerar bäst i låga hastigheter, så här är en kajak faktiskt att föredra framför en motorbåt.

Spinnfiske

Vid spinnfiske ligger fiskelinan (reven) rullad inuti en spinnrulle i väntan på att kastas ut. Vid utkastet drar man nytta av centrifugalkraften, och ser till att draget åker i väg i önskad riktning när man släpper på spinnrullens broms. Ett fjädrande spö fungerar bäst. Det är ovanligt med agn vid spinnfiske, istället använder man sig av fiskedrag, till exempel spinnare, wobbler, skeddrag eller jigg.

Till skillnad från mete innebär spinnfiske att man drar upp fiskelinan tämligen omedelbart efter att den träffat vattnet. Det sitter en vev på spinnrullen som man vevar upp linan med, och ofta försöker man hålla draget nära vattenytan medan invevningen sker i hopp om att någon fisk ska tro att det är en insekt eller dylikt och hugga under dragets väg tillbaka mot fiskaren. Det finns dock även spinnfiskedrag som är gjorda för att sjunka ned och hålla sig en bra bit under vattenytan medan de vevas in.

Fiska med nät

Det finns många olika fiskenät och fiskemetoder att välja mellan. Fiske med kastnät och så kallat coracle-fiske är två exempel på nätfiskemetoder som passar att bedriva från kajak. Ett kastnät är ett litet cirkelformat nät som man kastar ut och sedan drar upp och vittjar omedelbart. Det används framförallt i grunda vatten, och en kajak är perfekt om man inte vill behöva stå och kasta vid strandkanten utan kunna utforska ett större område, till exempel en stor grund vik.

Coracle-fiske kräver att man är två fiskare som fiskar tillsammans från varsin liten båt. Man håller i varsin ände av nätet, samtidigt som man paddlar med den fria handen. När en fisk har fångats tar man upp nätet gradvis samtidigt som man närmar sig varandra, tills båtarna ligger kant i kant och fisken kan bärgas.

Havsfiske

Om man vill ägna sig åt havsfiske från kajak är det säkrast att göra det från en havskajak, det vill säga en kajak som särskilt anpassad för att användas ute på havet. En av tjusningarna med havsfiske är att man kan få upp riktigt stora fiskar, men har man tänkt ta med sig en fisk som väger flera hundra kilogram hem kräver detta givetvis särskild planering för den som fiskar från kajak.