Att välja en stabil kajak

En mycket viktigt egenskap hos en kajak som ska användas för fiske är att den är stabil. Kan du dra upp en sprattlande fisk i vågig sjö när vinden ligger på utan att kapsejsa? Syftet med en fiskekajak är inte att man ska kunna ta sig fram så fort som möjligt från punkt a till punkt b, eller att man ska kunna ta maximalt med last, utan fokus ligger istället på stabilitet – gärna i kombination med en del andra egenskaper som ytterligare förbättrar fiskeupplevelsen. Det kan till exempel vara praktiskt att ha förvaringsutrymmen som passar den fiskeutrustning man vill ha med sig.

Obs! Oavsett hur stabil din fiskekajak är bör du alltid använda flytväst eller flytoverall när du befinner dig i kajaken eller där det finns risk för att trilla i vattnet.

Att kajaker i allmänhet tenderar att vara mer stabila än en normal kanadensare innebär inte att det är en bra idé att köpa första bästa kajak och utgå ifrån att den kommer att vara ideal för fiske. Tvärt om skiljer det markant i stabilitet mellan olika kajakmodeller, så man bör välja med omsorg.

Innan man väljer en kajak bör man tänka igenom vilken sorts fisketurer man planerar att genomföra och vad som krävs för dem. Ska du fiska i inlandsvatten, i skärgården eller i öppet hav? Kommer vattnet att vara strömt eller lugnt? Behöver du kunna ta dig igenom forsar? Kommer du att behöva transportera dig långa avstånd någorlunda snabbt i kajaken? Vilken typ av fiske vill du bedriva, och hur behöver kajaken vara anpassad för dina fiskeredskap?

En kajak kan på många sätt sägas vara som en bil. Olika bilar har olika bra väghållning beroende på hur bred hjulbas de har, hur bra och breda däck bilen har, hur hög bilen är och så vidare.  På samma sätt kommer en kajaks stabilitet bero på en rad faktorer såsom dess bredd, om den har stabiliseringsfenor eller sidopontoner och så vidare.  Det bästa du kan göra om du vill ha en stabil kajak är att prata med en expert hos en välrenommerad  återförsäljare.  Om du behöver nya däck till bilen så går du inte ut och plockar upp några på måfå. Du går till en lokal däckhandlare eller en välrenommerade online butik och använder dig av deras expertis för att vara säker på att du får rätt däck för din bil.  På samma sätt skall du alltid prata med en expert innan du köper en kajak så att du får en som passar den typ av fiske du vill göra och de vatten du vill fiska i.

Alla kajaker har sina fördelar och nackdelar, vilket jag tänker exemplifiera genom att ta en närmare titt på tre modeller som är populära bland kajakfiskare.

Ocean Kayak Trident 11

Ocean Kayak Trident 11 är bara 11 fot och 5 tum (cirka 350 cm), 77,5 cm bred och väger strax över 25 kg. Det är i skrivande stund den minsta och lättaste kajak som ingår i Ocean Kayaks serie av Trident-kajaker. Att Ocean Kayak Trident 11 är så lätt beror inte bara på att den är liten, utan också på att den är gjord av jämförelsevis tunn plast – något man bör ta i beaktande om man överväger att köpa den.

Ocean Kayak Trident II är en mycket praktiskt kajak rent storleksmässigt – den är smidig både att transportera och att manövrera. Men maxlasten är under 159 kg. Med en Hobie Pro Angler 12 (som du hittar mer info om här nedanför) får man istället en maxlast på 227 kg vilket ju innebär en enorm skillnad för vad man kan packa med sig i kajaken och hur mycket fångst man kan ta ombord, särskilt om man själv väger en del.

En fördel med Ocean Kayak Trident 11 är att man enkelt kan komma åt de olika funktionerna. Det finns till exempel en förvaringslucka som mycket smidigt kan nås när man sitter i kajaken. På förvaringsluckans lock finns fästpunkter som kan användas för att till exempel montera spöhållare och ekolod.

En annan aspekt som många uppskattar med Ocean Kayak Trident 11 är att den brukar gå att få tag på för runt 8 000 – 9000 kronor. Vill man istället ha en Hobie Pro Angler 12 bör man vara redo att hosta upp över 30 000 kronor, vilket onekligen placerar den fiskekajaken i ett helt annat prissegment.

Wilderness Systems Tarpon 120

Wilderness System Tarpon 120 är 12 fot och 3 tum, vilket innebär att den är ungefär 373 cm lång – en bra bit längre än Wilderness Systems Tarpon 120. På bredden är det däremot ingen större skillnad och Wilderness System Tarpon 120 är med sina 76 cm faktiskt en snudd smalare än Ocean Kayak Trident 11.

Viktmässigt ligger WST 120 på 32 kg, så om man vet att man kommer att behöva bära sin kajak någon längre bit känns OKT 11 med sina drygt 25 kg mer lockande – särskilt om man också har annan utrustning att kånka på.

Maxlasten för WST 120 anges av tillverkaren som 350 – 400 lbs, vilket motsvarar 159 – 181 kg. Beroende på hur kritiskt eller välvilligt man tolkar detta kan WST 120 alltså antingen sägas ha samma maxlast som OKT 11 eller klara av över 20 kg mer.

Prismässigt är det ingen större skillnad mellan WST 120 och OKT 11, både två brukar gå att hitta i spannet 8 000 kr – 9 000 kr.

Vad som talar för WST 120 är bland annat dess mycket höga kvalitet, men samtidigt verkar det som att detta är vad som har dragit upp vikten trots att den inte ens är 25 cm längre än OKT 11.

WST 120 har precis som övriga medlemmar i serien Tarpon ett rälsssystem som gör att du ganska enkelt kan flytta monteringspunkten för din monterade utrustning, till exempel spöhållare. Kajaken har två ingjutna spöhållare + en extern hållare. Tyvärr är luckorna inte helt optimalt utformade för den som behöver kunna nå sin packning under färd.

Hobieu Pro Angler 12

Hobieu Pro Angler 12 skulle kunna beskrivas som någonting mitt i mellan fiskekajak och eka eftersom man sitter så upphöjt i den. Dessutom har den trampor, och kan därmed framföras utan paddel om man så vill, så att man får händerna fria för fisket.

HPA 12 är 366 cm lång vilket är längre än OKT 11 men kortare än WST 120. På bredden är HPA 12 däremot större än båda två. Med sina 91 cm är det här en riktigt bred kajak – på gott och ont. Vill man kunna klämma sig igenom smala passager är HPA 12 inte det optimala valet. Vill man däremot stå upp och kasta så är det faktiskt möjligt i den här kajaken så länge man är någorlunda försiktig. Som sagt, så känns HPA 12 ibland mer som en eka än som en kajak.

Hobieu Pro Angler 12 är också rejält tung för att vara en kajak. Den väger 48 kg så det är inte direkt något man vill släpa på någon längre bit. Om man låter alla utrustning som ingår sitta kvar, såsom stol, paddel, utriggare (amas) och deras fästannordningar (akas), mast, segel, osv hamnar vikten på 59 kg. Ja du läste rätt, den här kajaken kommer med mast och segel. Ingår gör även integrerad draglåda och spöförvaring.

Föga förvånande kan den gedigna HPA 12 ta mycket last. Maxlasten ligger på 227 kg!

Som du förmodligen gissat är HPA 12 den dyraste kajaken av de tre, och det med god marginal. Räkna med att betala över 30 000 kronor för den här baddaren.

Sammanfattning

Som du kan se är det mycket att väga fram och tillbaka när man ska välja kajak. Alla tre kajakerna här ovan används av fiskare och är stabila nog att fungera bra för kajakfiske, men de faller in i olika nischer och passar olika bra för olika situationer – och budgetar.