Låna till båt

En båt kan kosta en hel del och det är därför vanligt att man lånar pengar till köpet och sedan betalar av gradvis. På så vis kan man få njuta av båten direkt istället för att spara ihop hela köpesumman först. Om man lånar med båten som säkerhet brukar man inte få låna mer än 80% av priset. Tar man istället ett vanligt blancolån (privatlån) står båten inte som säkerhet, så hur mycket man får låna beror helt på kreditbedömningen.

boat

Att låta säljaren förmedla båtlånet

Om man köper båt från en båtfirma är det vanligt att de samarbetar med något låneföretag så att du kan ansöka om ett båtlån via dem. Sådana lån innebär vanligen att båten sätts som säkerhet för lånet, och man brukar bara kunna låna upp till en viss procent av köpesumman (vanligen 80%).

Att fixa lånet via försäljaren är förstås smidigt, men man bör alltid kontrollera vilka villkor som gäller och jämföra så att man inte skriver på ett dåligt avtal bara för att man vill att det ska gå snabbt och enkelt, eller för att man känner sig pressad av båtförsäljaren att använda just deras samarbetspartner.

Båtlån från oberoende part

Det finns många långivare som erbjuder båtlån med båten som säkerhet, så det kan löna sig att jämföra villkor för att hitta den bästa lösningen.

Det är vanligt att lån av den här typen endast beviljas om du köper båten hos en auktoriserad båthandlare och priset når upp till en viss nivå, till exempel 100 000 kronor eller 150 000 kronor. Det är också vanligt att lånet måste vara tillräckligt stort, och att du alltså inte får din låneansökan beviljad om du t ex bara vill låna 20 000 kronor för att köpa en båt som kostar 100 000 kronor. Vidare brukar man bara kunna låna 80% av priset, eftersom det ska finnas en viss marginal mellan båtens värde och lånets storlek.

Det brukar inte spela någon roll om båten är ny eller begagnad så länge man köper den hos en auktoriserad båthandlare.

segelbat

Blancolån för att köpa båt

Långivaren som erbjuder blancolån vill inte ha någon egendom som säkerhet för lånet utan tittar bara på din återbetalningsförmåga. Om du tar ett blancolån (kallas även privatlån) för att köpa en båt är långivaren alltså inte intresserad av vad båten utan bara av vad som framkommer när de gör en kreditbedömning på dig. Detta ger en ökad flexibilitet på flera punkter.

  • Det finns inget krav på att båten måste köpas från en auktoriserad båthandlare.
  • Båtens pris måste inte nå upp till någon viss lägstanivå.
  • Det finns inga regler om vilken typ av båtförsäkring du måste skaffa.
  • Det spelar ingen roll om du vill låna 10% av båtpriset eller 100% av båtpriset. Du kan till och med låna mer än båtpriset vilket kan vara praktiskt om man till exempel vill köpa en billigare båt och lägga pengar på att renovera upp den.

Det är som alltid viktigt att jämföra villkor från flera olika långivare, eftersom de kan variera rejält, till exempel vad gäller ränta, återbetalningstid och avgifter.