Låna pengar till båt

Ett större båtköp eller plötsliga oförutsägbara händelser kan innebära att du behöver ta ett privatlån eller ett akut båtlån för att få ekonomin att gå ihop. Oavsett anledning har vi här samlat lite information till dig som funderar på att låna pengar till båt.

Låna pengar idag

Om du behöver låna pengar idag, exempelvis låna 6000 kronor för en skada på din båt så kan Akutlånet.se hjälpa dig jämföra olika akutlån. De listar olika långivares räntor, återbetalningstid, åldersgräns och vilket belopp du kan låna så att du enkelt kan få en översikt och hitta den lösning som passar dig bäst. De ger dig även räkneexempel så att du får en bra överblick över beloppet som du kommer att behöva betala tillbaka för de olika alternativen. Viktigt att ha i åtanke är att det inte är en långsiktig lösning då räntan för akutlån är hög.

Båtlån med båten som säkerhet

Många stora låneförmedlare som Nordea eller Swedbank erbjuder båtlån eller så kallade fritidslån. De är utformade särskilt för lån till exempelvis båt, husvagn eller andra större fritidsaktiviteter. Om de erbjuder båtlån med båten som säkerhet så innebär det att om du av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka ditt lån så får långivaren rätt att sälja båten. Vissa låneförmedlare erbjuder även att du får låna så mycket som upp till 80% av kostnaden för båten.

Jämför båtlån

Nordea Swedbank Danskebank
Fritidslån Fritidslån Båtlån

Lånebelopp: från 100 000 kr.

Belåningsgrad: Upp till 80 %

Ränta: ~4,25 %

Uppläggningsavgift: 525 kr.

Aviavgift: 35 kr.

Återbetalningskonto: 20 kr.

Lånebelopp: Fritt belopp.

Belåningsgrad: Upp till 80 %

Ränta: ~4,19 %

Uppläggningsavgift: 650 kr.

Aviavgift: 0 kr med e-faktura.

Lånebelopp: från 200 000kr.

Belåningsgrad: Upp till 80 %

Ränta: ~4,45%

Uppläggningsavgift: 495 kr.

Aviavgift: 75 kr.

Båtförsäkring – För plötsliga utgifter

Med en båtförsäkring kan du undvika risken med plötsliga och oväntade utgifter för din båt. Watercircles har exempelvis en bra båtförsäkring som täcker både båten, din packning och motorn. Detta oavsett om något händer när du har båten på land, vid en kaj eller ute på vattnet. De har en tydlig lista över vad försäkringen täcker och du ges även möjlighet att göra tillägg för exempelvis olycksfall eller uthyrning.

Teckna båtförsäkring

Innan du bestämmer dig för att teckna båtförsäkring så är det bra att tänka igenom vad du vill ha för typ av skydd och fundera över vilka risker du tror kan finnas för just din båt. Konsumentverket har gjort en granskning av några stora försäkringsförmedlare som visar brister i marknadsföring och otydliga avtalsvillkor. De menar att det därför kan vara svårt för konsumenter att jämföra båtförsäkringar och att det är viktigt att du är noggrann med att ta reda på vad försäkringen täcker och vilka villkor som faktiskt gäller.

Jämför försäkring båt — 4 tips

För dig som vill jämföra försäkringar för din båt har vi här några tips på viktiga aspekter att ta i beaktning.

  1. Välj en försäkring som är anpassad efter din båt. Det finns exempelvis en typ av försäkring för segelbåtar och en annan för motorbåtar. Försäkringspremier baseras ofta på den båtmodell du har.
  2. Vad täcker försäkringen. Utgå från vilka risker du tror att det finns för din båt och välj en försäkring därefter. Vanligt är ersättning för exempelvis skador på båten, motorfel stöld- eller skadegörelse.
  3. Jämför priser, självrisker och ersättningsbelopp. Kolla upp vad försäkringen kostar, vad som kan påverka priset och vilket ersättningsbelopp du får om olyckan är framme. Priset kan exempelvis vara olika beroende på var du förvarar din båt och ersättningen kan variera från att täcka hela eller bara delar av kostnader för en skada.
  4. Ta reda på vilka övriga villkor som gäller. Försäkringsvillkor kan vara långa och svårlästa, men se till att du ändå förstår vad försäkringen faktiskt täcker. Kolla exempelvis om båtförsäkringen bara täcker olyckor som händer i vattnet eller om den även täcker olyckor eller skador som uppstår när båten transporteras eller ligger förtöjd vid kajen.