Köp av kajak

Att köpa en kajak innebär ingen större investering, faktum är att det är billigare att köpa kajak än att köpa utrustning till många andra sporter och intressen. Det finns många olika märken och utföranden i ett spann av prisklasser. Du kan köpa allt från enkla, uppblåsbara kajaker (luftkajak)för 6000 kr upp till avancerade modeller som kostar över 30.000 kr. Vilken modell och prisklass som passar dig beror främst på tre saker, din plånbok, dina förväntningar och ditt användningsområde.

Fiskekajaker

En vanlig kajak har en enda öppning och det är för paddlaren. En fiskekajak har flera öppningar och förvaringsutrymmen där du förvarar din fiskeutrustning. Fiskekajaker tillhör en av de billigare modellerna där du kan få en helt ny kajak för 6000 – 10.000 kr. Det finns naturligtvis dyrare och mer avancerade kajaker, men för en nybörjare så är prisklassen mer än gott nog för fiske i de allra flesta vatten.

kajak för fiske
Bild på fiskekajak från Stockholm Kajak

Valet av kajak bör göras utefter den utrustning du ska använda. Om du har flera spön och mycket utrustning så är en öppen kajak med stora utrymmen att föredra. Om du bara vill ta med dig ett fiskespö och testa lyckan under tiden du paddlar, så kan en enkel kajak med förvaringsnät fungera utmärkt.

Övrig utrustning

Tänk på att använda rätt kläder och utrustning beroende på vilket vatten, vilken årstid och vilken kajak du använder. Om du vill paddla på mer aktivt och vågigt vatten så bör du skaffa riktiga paddelkläder eftersom kajaken kan ta ta in vatten. Om du däremot vill paddla i lugna kanaler på varma sommardagar så klarar du dig bra med vanliga fritids- eller badkläder.

Det finns speciella våt- och torrkläder, handskar, skor och anpassade underställ att tillgå om du ska vara ute långa turer i mindre gynnande klimat. De flesta kajakbutiker erbjuder denna utrustning och den är inte dyrare än de flesta vanliga fritidskläder.

Finansiera en kajak

Många butiker som säljer kajaker kan erbjuda finansiering via olika banker och kreditbolag. Men även om detta inte erbjuds så finns det alternativ att tillgå där du trots en ränta inte drar på dig höga lånekostnader. Om du vill låna 10.000 kr för att köpa en kajak så kan du med fördel ansöka om ett privatlån utan säkerhet. Räntan för ett privatlån ligger på ca 5% men sätts individuellt utefter din rådande, ekonomiska situation, dina skulder, inkomst och kreditvärdighet. Nedan kan du se ett exempel på finansiering av en kajak och utrustning för 10.000 kr

Lånebelopp: 10.000 kr
Återbetalningstid: 1 år
Ränta: 5%
Månadskostnad: Ca 855 kr / månad
Uppläggningsavgift: 300 kr (vanlig summa)
Totalt att återbetala: 10.560 kr

Du betalar alltså endast 560 kr för att dela upp betalningen på 12 månader. Detta är ett vanligt exempel som kan skilja sig mellan olika banker, men det rör sig i så fall bara om någon hundralapp eller två.