Bästa flytvästen

Vilken som är den bästa flytvästen för dig beror på vad du ska ha den till, din vikt och dina simkunskaper. Det finns även två viktiga märkningar som du bör ha koll på när du köper flytväst. Dels bör flytvästen vara CE-märkt, alltså godkänd enligt EU-krav, dels bör den ha rätt flytkraft för ändamålet. På Friluftaren.se kan du hitta mer information om vad du bör tänka på innan du köper flytväst och hur du hittar den allra bästa flytvästen för just dig.

Flytväst – Bäst i test

Här har vi listat tre av de mest populära flytvästarna på marknaden i olika kategorier.

Baltic Dinghy Pro

Flytväst kajak – bäst i test

Populär och smidig kajakflytväst. Mjukt material och lätt att simma i.

Cirkapris: 591 kr.

Baltic Adventure

Flytväst dam – bäst i test

Allround-flytväst i unisexmodell. Slitstarkt material som andas bra.

Cirkapris: 895 kr.

Baltic Compact 100 Auto

Uppblåsbar flytväst – bäst i test

En smidig och lätt flytväst som blåses upp automatiskt på ett visst vattendjup.

Cirkapris: 1290 kr.

Flytvästens bärkraft

Bärkraften i en flytväst mäts i newton (N). Det krävs cirka 20 – 30 newton för att hålla dig flytande så det är egentligen kombinationen av bärkraft och design som är avgörande för hur säker flytvästen är. Det finns följande fyra klasser.

  • 275 N och 150 N: Västar med extremt hög – hög bärförmåga och vändningsförmåga. Användes exempelvis inom industrier och är uppblåsbara. Har ingen bärkraft alls ouppblåsta.
  • 100 N: Flytvästar med hög bärförmåga med stor krage som hjälper personen att vändas till rygg.
  • 50 N: Hög bärförmåga men utan vändningsförmåga. Användaren bör därför vara simkunnig.

Vilken typ av flytväst?

Det finns några olika typer av flytvästar. Här listar vi några kategorier och deras användningsområde.

Kategori Användningsområde
Räddningsväst Den klassiska orangea/gula/röda västen med 100 N i bärkraft kallas vanligtvis för räddningsväst. Den är designad för att kunna hålla dig flytande på rygg även om du inte kan simma eller om du slagit dig medvetslös.
Kajakvästar eller kanot- och fiskevästar Relativt lätta och smidiga flytvästar som ger hög rörlighet. Finns särskilda västar för kajakfiske som både är nätta, anpassade efter kajaksitsen och har särskilda fickor för fiskeutrustning.
Seglarväst Ett mellanting mellan kajakväst och räddningsväst. Den håller dig flytande men stöttar inte ditt huvud. Bör därför endast användas av simkunniga.
Uppblåsbar flytväst En relativt ny variant av flytväst som blåses upp vid kontakt med vatten. Flytvästen är designad för att stabilisera huvudet och kan blåsas upp manuellt vid behov.

Viktklasser och passform

På flytvästar för vuxna står det oftast vilken vikt som den är anpassad för. Eftersom bärkraften (N) är det viktiga så bör du inte stirra dig blind på vikten. Det viktigaste är att passformen är bra så att flytvästen inte glider upp eller att du glider ur den när du hamnar i vattnet.